Pátek, 19 dubna, 2024
aktuality

I Vy milujete ovoce? Jaké můžete jíst, pokud chcete zhubnout?

Ovoce dokáže uspokojit naši chuť na sladké. Samozřejmě, musíme si vybrat správné druhy. Důležitý je nejen obsah cukru, ale především obsah vlákniny. Kvůli vláknině se mnohé sacharidy v ovoci těžko vstřebávají, a tudíž jsou ochranou před přibíráním.

Pokud se snažíte zhubnout, dopřejte si maximálně dvě tři porce ovoce denně. Za jednu porci považujeme množství, které se vejde do hrsti. Držte se zejména čerstvého ovoce, vyhýbejte se konzervovaného v sladkých nálevech i sušenému, protože cukr sušeného ovoce se stává koncentrovanějším.

Pokud budete jíst čerstvé ovoce a dodržovat porce, ovoce vám pomůže přiblížit se k vašim hmotnostním cílem.

Nejlepší ovoce při hubnutí
Bobulové ovoce – mají vysoký objem vlákniny, nejnižší hladinu cukru a jsou plné antioxidantů. Všechny bobuloviny: maliny, borůvky a jahody podporují hubnutí.

Jedna porce obsahuje

Jahody: 46 kal, 11,1 g sacharidů, 7 g cukru, 1 g proteinu, 0,4 g tuku, 1,4 g sodíku, 2,9 g vlákniny,

Borůvky: 84 kal, 21 g sacharidů, 14,7 g cukru, 1 g proteinu, 0,5 g tuku, 1,5 g sodíku, 3,6 g vlákniny,

Maliny: 64 kal, 14,7 g sacharidů, 5,4 g cukru, 1,5 g proteinu, 0,8 g tuku, 1,2 g sodíku, 8 g vlákniny.

Kiwi – je nabité vitamínem C a není příliš sladké. Naopak, je šťavnaté a osvěžující.

Jedna porce obsahuje: 108 kal, 26 g sacharidů, 16 g cukru, 2 g proteinu, 0,9 g tuku, 5,3 g sodíku, 5,3 g vlákniny.

Vodní meloun – Meloun obsahuje asi 9% vody, takže nejenže nám pomáhá zůstat hydratovaní, ale také se déle cítíme sytě.
Jedna porce obsahuje: 46 kal, 11,5 g sacharidů, 9,4 g cukru, 0,9 proteinu, 0,2 g tuku, 1,5 g sodíku, 0,6 g vlákniny.

jablka

Jablka jsou další ovoce s vysokým obsahem vlákniny, díky kterým se cítíme plní. Jsou křupavé a šťavnaté, uspokojují touhu po žvýkání. Pokud hledáte báječný a zdravý dezert – jednoduše si je upečte v troubě nakrájené na plátky.

Jedna porce obsahuje: 65 kal, 17,3 sacharidů, 13 g cukru, 0,3 g proteinu, 0,2 g tuku, 1,2 g sodíku, 3 g vlákniny.

papája

Papája je bohatá na enzymy, které řeší nadýmání a jiné trávicí problémy. Toto ovoce je nízkokalorické a plné vlákniny. Je to chutné samo o sobě, ale skvěle chutná s čerstvou limetkovou šťávou a trochou mořské soli.

Jedna porce obsahuje: 60,2 kal, 15,1 g sacharidů, 10,9 g cukru, 0,7 g proteinu, 0,4 g tuku, 11,2 g sodíku, 2,4 g vlákniny.

růžový grapefruit

Grapefruit má nízký obsah cukru a vysoký obsah vlákniny. Navíc, plody jsou velké, takže vás i lepší zasytí. Je to jedno z mála ovoci, které mohou i diabetici.

Jedna porce obsahuje: 73,6 cal, 18,6 g sacharidů, 16,1 cukru, 1,5 g proteinu, 0,2 g tuku, 0 g sodíku, 2,5 g vlákniny.

Pokud se vám zdá málo druhů ovoce, nebo v seznamu nenajdete vaše oblíbené, můžete do jídelníčku zahrnout i ananas a hrušky.


V zimním období můžete čerstvé ovoce nahradit sušeným ovocem a dopřát si tak přísun vitamínů po celý rok.

Další články autora

Comments

PR článek

Redakce doporućuje